Klaar voor een greep naar de macht - AD Regio Amersfoort
LOKAAL BELANG | Barneveld staat mogelijk een politieke aardverschuiving te wachten. Tijd voor een frisse wind, vindt Lokaal Belang.
Bron: AD / Marco Willemse 06-01-2018
Het politieke toneel in Barneveld wordt sinds jaar en dag gedomineerd door de SGP. Nieuwkomer Lokaal Belang ziet echter kansen de streng christelijke partij op 21 maart van de troon te stoten. Met een programma dat dwars door alle geloven en politieke gezindten heen gaat, wil de partij een frisse wind laten waaien door het verzuilde Barneveld.
Het begrip nieuwkomer is overigens betrekkelijk, als het om Lokaal Belang gaat. De partij debuteert weliswaar bij de komende verkiezingen, maar heeft in haar oprichters Mijntje Pluimers en Jan Willem van den Born twee politici in huis, die gepokt en gemazeld zijn. Het duo zit nu nog in de gemeenteraad voor de VVD, dat met het aangekondigde vertrek een gevoelig verlies lijdt.
Terwijl de liberalen de pijn verbijten, is Lokaal Belang onder aanvoering van de energieke Pluimers al op stoom voor de electorale strijd. Het moet resulteren in een klinkende overwinning met ten minste 9 van de 31 zetels. Het is geen grootspraak, benadrukt Pluimers. "We zijn ervan overtuigd dat het kan met onze brede visie op de Barneveldse samenleving. Die is namelijk van iedereen en dat zijn wij ook. Lokaal Belang staat niet links, niet rechts en zelfs niet in het midden; we staan voor wat de bevolking nodig heeft. Aan symboolpolitiek doen we niet."
Toch even terug naar de VVD. Waarom keren jullie de fractie de rug toe? En is Lokaal Belang daarmee niet gewoon de zoveelste splinterpartij?
"Met dat laatste doe je ons schromelijk tekort. Ik zal het zo uitleggen. Jan Willem en ik verlaten de fractie niet vanwege onenigheid, maar omdat we ons al heel lang niet meer kunnen vinden in het landelijke partijbeleid. De niet nagekomen beloftes aan de kiezer, de afstand waarmee wordt geregeerd, de top-downmentaliteit van het partijkader en, erger nog, de doofpotcultuur. Het regent schandalen bij de VVD, maar over het gebrek aan integriteit wordt vooral gezwegen. Ik heb het openlijk aan de kaak gesteld, omdat ik me te pletter schaamde voor mijn eigen partij. Het is me niet in dank afgenomen, maar ik sta er nog steeds achter."
"We zijn dus géén met ruzie vertrokken gemeenteraadsleden die uit arren moede voor zichzelf beginnen. Onze eerste gesprekken over een eigen partij voerden we al in 2015. Het eerste jaar werkten we in het diepste geheim aan Lokaal Belang. Eind 2016 hebben we de VVD-fractie geïnformeerd. Ondertussen groeide om ons heen een team van uiterst capabele mensen uit alle lagen van de samenleving. We hebben een website om de vingers bij af te likken en een verkiezingsprogramma om jaloers op te zijn. Er is lang en hard aan gewerkt. En de boodschap spreekt aan, want het ledental groeit nog met de dag."
Het is eerder vertoond dat lokale partijen uit het niets de grootste werden, maar dan niet in een sterk verzuilde omgeving. SGP, CDA en ChristenUnie in Barneveld behaalden in 2014 19 van de 31 zetels. Hoe denkt Lokaal Belang dat christelijke machtsblok te slopen?
"We slopen niks. Maar als Lokaal Belang de grootste partij wordt, dan staan we aan het roer bij het vormen van de nieuwe coalitie. Dan zorgen we dat die frisse wind opsteekt. Formeren doe je volgens ons op inhoud en niet langs partij-ideologische lijnen. Het kan even goed met de SGP als met Pro'98 of met allebei of met geen van beide. Alles hangt af van wat de partijen de bevolking te bieden hebben. Reputatie of politieke kleur, het is niet interessant."
Is Emmanuel Macron een inspiratiebron? Zijn beweging En Marche was immers ook losgezongen van de gevestigde politieke orde.
"Om eerlijk te zijn, nee. Althans, zo heb ik het nog niet bekeken. De schaal waarop is onvergelijkbaar natuurlijk, maar in die totaal onafhankelijke opstelling zit wel een parallel. Wanneer je als partij oprecht bent in die houding, als je het écht doet om de samenleving te verbeteren, dan kleeft er ook geen populisme aan."
Het verkiezingsprogramma bevat opvallende voorstellen. Om er een paar te noemen: de komst van dorpsreferenda, het aanstellen van drugsboa's en de introductie van gratis huiswerkbegeleiding voor kinderen uit gezinnen met de laagste inkomens. Wil je ze toelichten?
"Graag, want ze maken duidelijk hoe wij politiek willen bedrijven, namelijk heel dicht bij de mensen. Zo moeten de inwoners van elk van de tien Barneveldse kernen zich in een referendum uit kunnen spreken over plannen met veel impact voor hun gemeenschap. Dat gebeurt nu niet of veel te laat, zoals bij de verafschuwde windmolens in Voorthuizen. Met het aanstellen van drugsboa's houd je als gemeente zelf de regie over het tegengaan van dealen en drugsgebruik. Barneveld is geen kleine gemeente meer en we hebben die problemen. Boa's worden betaald door de gemeente, dus kun je zo'n toezichthouder inzetten op plekken waar het speelt. De politie kan nou eenmaal niet alles én we hebben er uiteindelijk ook geen zeggenschap over. Ook de gratis huiswerkpool hebben we zelf bedacht: het is een instrument dat zorgt voor gelijkere kansen voor scholieren. Lang niet iedereen kan een duur huiswerkinstituut betalen voor zijn kind. Daarom willen we het gratis aanbieden in buurthuizen en dergelijke. De Barneveldse samenleving heeft genoeg kennis en kracht om dat in te vullen."
Bron: AD 06-01-2017, zie hier de digitale versie van dit krantenartikel