Schriftelijke vragen grondtoepassingen 3
Geacht College,
Op basis van de organisatieverordening van de gemeenteraad artikel 42, stelt de fractie van Lokaal Belang schriftelijke vragen aangaande de nieuwe ontwikkelingen in het dossier ‘grondtoepassingen’.
Vandaag werden wij zeer onaangenaam verrast door het bericht van Omroep Gelderland
‘6700 ton vervuilde grond van Vink in Barneveld, maar gemeente weet niet waar’.
Hierin staat onder andere het volgende: “De gemeente heeft echter geen idee waar de grond precies ligt. 'We verwachten dat het in een van de gebieden terecht is gekomen waar er woonwijken worden aangelegd', aldus de woordvoerder van de gemeente. 'Het onderzoeksbureau gaat nu onderzoeken waar die grond vandaan is gekomen. De gemeente wil volgens de woordvoerder ook helderheid. 'We hebben pas onlangs gehoord dat de partij grond in Barneveld terecht is gekomen.”
- Hoe is het mogelijk dat na alle gebeurtenissen in dit dossier, zoals:
- de extra commissie- en raadsvergadering van 9 november jl.;
- het interpellatiedebat van 12 december jl. waarin de wethouder stelt (1.23) dat ‘dit nu alles was’;
- dat het college toegegeven heeft dat het niet in voldoende mate voldaan heeft aan de actieve informatieplicht aan de gemeenteraad;
- de duidelijke toezeggingen van het college m.b.t. goede en tijdige communicatie naar de gemeenteraad met betrekking tot dit dossier;
dat de gemeenteraad niet via het college, maar via Omroep Gelderland moet vernemen dat er nog 6700 ton éxtra mogelijk vervuilde grond in de gemeente Barneveld ligt? Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
Antwoord college:
Wij zijn wel door de provincie Gelderland geïnformeerd over de omvang van het bewuste zand in Barneveld, maar de locaties die daarbij werden genoemd (zie ook het antwoord bij vraag 4) zorgden bij ons eerder voor ónduidelijkheid dan voor duidelijkheid.
Wij besloten daarom de lijst (uit een oogpunt van zorgvuldigheid) niet met anderen te delen, maar eerst duidelijkheid te krijgen (door het locatieonderzoek van Royal HaskoningDHV) om te voorkomen dat wij met deze onjuiste informatie voor meer onrust zouden zorgen. Dit past in de lijn die wij met u en met de Klankbordgroep Toegepast Zand hebben uitgezet.
De provincie Gelderland koos er wel voor om de lijst met gemeentenamen te publiceren waarna de pers ook ons benaderde.
Commentaar Lokaal Belang:
Het college heeft zich opnieuw niet aan de belofte gehouden de raad actief en tijdig te informeren, desnoods alleen de fractievoorzitters onder geheimhouding. Opnieuw heeft het college gefaald in haar actieve informatieplicht. Het voorkomen van onduidelijkheid en onzekerheid bij de inwoners ontslaat je als college niet van de verplichting de gemeenteraad, het hoogste orgaan, actief te informeren over de voortgang, de genomen stappen, de te nemen stappen en overige relevant ontwikkelingen.
- Hoe is het mogelijk dat een gemeentewoordvoerder al met de pers gesproken heeft zonder dat de gemeenteraad van de inhoud weet?
Antwoord college:
De gemeentewoordvoerder heeft niet actief de pers gezocht, maar werd door de pers over de door de provincie Gelderland gepubliceerde lijst benaderd.
Commentaar Lokaal Belang:
De gemeentewoordvoeder had zijn/haar mond moeten houden omdat de gemeenteraad nog niet was geïnformeerd.
- Er wordt door de gemeentewoordvoerder gesteld dat men pas ‘onlangs’ gehoord heeft dat de partij grond in Barneveld terecht is gekomen. Wanneer is ‘onlangs’? Wij willen hiervan een bewijsstuk waar deze stelling onderbouwd wordt.
Antwoord college:
De gemeentewoordvoerder is verkeerd geciteerd en hierover is direct contact met Omroep Gelderland opgenomen. Het citaat suggereert dat wij niet wisten dat de partij zand in Barneveld zou zijn verwerkt. Wij wisten dat wel (zie ook het antwoord bij vraag 1). Maar de betreffende informatie spreekt over locaties waar een zanddepot (een tijdelijke opslag met grote hoeveelheden zand) heeft gelegen. Wij hebben deze locaties doorgegeven aan Royal HaskoningDHV en hebben ook onze eigen administratie daarbij betrokken omdat wij precies wilden weten waar het zand van deze depots daadwerkelijk was toegepast. De depotlocaties zijn belangrijk om te weten, maar nóg belangrijker is het om te weten waar het zand vanuit de depots naartoe is gebracht en dat stond juist níet op de provinciale lijst. Dat zou voor nóg meer onrust hebben gezorgd en aan deze onjuiste en onvolledige informatie hadden wij geen behoefte.
Commentaar Lokaal Belang:
Hier bevestigt het college dat het wel wist dat de 6700 ton extra in de gemeente Barneveld terecht is gekomen. Daarover is de gemeenteraad dus niet geïnformeerd. Het college heeft zich opnieuw niet aan de belofte gehouden de raad actief en tijdig te informeren, desnoods alleen de fractievoorzitters onder geheimhouding. Opnieuw heeft het college gefaald in haar actieve informatieplicht.
Het is correct dat het zand in het ‘gronddepot Veller’ terecht is gekomen. Maar het is volstrekt logisch dat die grond ook gebruikt is in de gemeente Barneveld. Waarom breng je het anders naar het 'gronddepot Veller'? Het is ongeloofwaardig dat het college suggereert dat het zand ook ergens ander toegepast zou kunnen zijn dan in de gemeente Barneveld. En dan nog, het college wist van de toepassing in de gemeente Barneveld want dat zeggen ze zelf aan in hun antwoord.
- Al veel eerder werd bekend dat de Provincie vandaag locaties openbaar zou maken. De provincie stelt dat de gemeenten op 6 december zijn ingelicht over deze locaties. Hoe is het mogelijk dat de afstemming tussen de Provincie en het college weer ernstig te wensen over laat en de gemeenteraad opnieuw verrast wordt?
Antwoord college:
De informatie van de provincie leverde een onvolledig en onjuist beeld over mogelijke locaties en uit een oogpunt van zorgvuldigheid hebben we dit niet willen verspreiden. We illustreren dat met twee voorbeelden: in de informatie van de provincie Gelderland wordt nog altijd gesproken over een locatie aan de Stanleystraat 24 in Barneveld, terwijl de bewoners hier alleen maar zand hebben áf- in plaats van aangevoerd. Wij hebben hierover contact gehad met de bewoners.
Een ander voorbeeld heeft te maken met de vermelding van (de locatie van) Station Barneveld-Zuid. Daar zou veel van deze bewuste partij zand zijn terechtgekomen, maar uit nader onderzoek van onze kant bleek, dat het hier om een verkeerde naamgeving in de administratie van de firma Vink gaat. Het zand is niet bij Station Barneveld-Zuid toegepast, maar daar alleen in een depot beland om (blijkt nu) vervolgens te worden verwerkt in de cunetten (uitgegraven wegtracés) van de Minorcalaan en de Zijdehoenderlaan. Het gaat daarbij om een grote hoeveelheid zand. Juist daarom is het zo belangrijk om over de juiste informatie te beschikken en hierover te communiceren. Het bewuste zand is – blijkt ook nu – hier niet op woonpercelen terecht gekomen, maar alleen verwerkt om de uitgegraven wegtracés te vullen.
Het bovenstaande verklaart nu ook pas waarom in de memo van de ODRA wél sprake is van de Minorcalaan en de Zijdehoenderlaan, terwijl deze straten niet op de tekeningen van de firma Vink voorkomen. Dat zorgde bij veel bewoners, ook bij u en bij ons, voor onduidelijkheid. Om die onduidelijkheid niet nóg groter te laten worden (door per ongeluk tóch verkeerde adressen te informeren of foutieve lijsten te verspreiden), hebben we dat niet gedaan.
Wij hebben de lijst van de provincie in ieder geval direct aan Royal HaskoningDHV verstrekt om dit te betrekken in het locatieonderzoek.
Commentaar Lokaal Belang:
In de 1e zin wordt bevestigd dat het college vanaf tenminste 6 december van de Provincie wist van de extra 6700 ton mogelijk vervuilde grond in de gemeente Barneveld. Dat bevestigt tevens dat de wethouder op 12 dec. onwaarheid heeft gesproken op de vraag ‘Is dit nu alles?’. Zijn antwoord was: ‘De informatie die het college kent, kent de gemeenteraad ook.’ Het college heeft zich opnieuw niet aan de belofte gehouden de raad actief en tijdig te informeren, desnoods alleen de fractievoorzitters onder geheimhouding. Opnieuw heeft het college gefaald in haar actieve informatieplicht. Iets wat meerdere malen beloofd is. Het voorkomen van onduidelijkheid en onzekerheid bij de inwoners ontslaat het college niet van de verplichting de gemeenteraad, het hoogste orgaan, actief te informeren over de voortgang/proces, de genomen stappen, de te nemen stappen en overige relevant ontwikkelingen.
- Waarom weten wij nog steeds niet wat de herkomstlocatie van de 10.000 ton zand is en waar het precies terecht is gekomen?
Antwoord college:
Royal HaskoningDHV heeft ons toegezegd op zeer korte termijn aan te kunnen geven waar het bewuste zand in de gemeente Barneveld is toegepast. Het was daarvoor nodig diverse bronnen te raadplegen, zoals de informatie van de omgevingsdiensten, de administratie van de firma Vink en onze eigen administratie. Het is de verwachting dat deze informatie morgen beschikbaar is en met u, de Klankbordgroep Toegepast Zand en de bewoners wordt gedeeld. Wij hebben Royal HaskoningDHV gevraagd om alle locaties op een kaart te zetten zodat wij deze kaart, nadat u en de Klankbordgroep Toegepast Zand zijn geïnformeerd, online kunnen zetten zodat iedereen hier kennis van kan nemen.
Uw andere vraag – over de herkomst van het zand – wordt nog onderzocht, maar maakt wel degelijk onderdeel van het onderzoek uit. Ook wij vinden het van belang om te weten waar het zand oorspronkelijk vandaan is gekomen voordat het bij de firma Vink werd gereinigd.
Gezien de ernst van de hele kwestie willen wij nog voor het weekend a.s. antwoorden op deze vragen.
Mijntje Pluimers Fractievoorzitter Lokaal Belang